Highlights in Boedapest

Eind vorig jaar maakten we een citytrip van 5 dagen naar Boedapest. De hoofdstad van Hongarije is een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. De Donau rivier loopt dwars door de stad. We hadden Boedapest al langer op onze bucket list staan omwille van de vele lovende verhalen uit onze omgeving en we kunnen dit nu alleen maar beamen. Wat een supergezellige stad! Dat we er waren tijdens de kerstperiode en op elke hoek van de straat kerstversiering en leuke kerstmarktjes tegenkwamen zal er misschien ook wel een beetje mee te maken hebben. 🙂 Hoe dan ook is Boedapest zeker een aanrader! Hieronder onze highlights…

 

1. Kettingbrug
Boedapest heeft maar liefst negen bruggen. De bekendste, en mooiste, is de kettingbrug die de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbindt. Hij is vooral heel erg mooi ’s avonds, met de duizenden lichtjes.

IMG_1891

 

2. De grote markthal
Ideaal als je, net gelijk ons, Boedapest tijdens de herfst of winter bezoekt en je een regenachtige dag kan hebben tijdens je citytrip. In de hal staan 180 winkeliers met vooral levensmiddelen : groenten, fruit, kaas, vlees, enz… Op de eerste verdieping vind je dan weer kraampjes met souvenirs en eetstandjes. Proef hier zeker lángos, overheerlijke gefrituurde broodjes die typisch zijn voor Hongarije.

 

3. Gellért Berg
Het allermooiste mooiste uitzicht over Boeda, Pest en de Donau heb je vanop de Gellért Hill. Je moet er eerst wel een aantal trappen voor nemen, want de heuvel is maar liefst 235m hoog. Als je niet wil klimmen, er rijden ook toeristenbussen naar boven. 😉 Op de top staat het vrijheidsstandbeeld voor degenen die hebben gevochten voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

 

4. Schoenenmonument aan de Donaukade
Aan de rand van de kade zijn over een lengte van 60m metalen schoenen te zien. De schoenen vormen een monument ter nagedachtenis aan de Joden die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ze werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen. De plaats maakte op ons veel indruk, je wordt er vanzelf een beetje stil van…

IMG_3611

 

5. Szimpla Kert
Iets wat we bij ons in België niet zien, ruin bars. Dit zijn pubs of cafétjes die je vindt in oude gebouwen die leegstaan of gesloopt gaan worden, vaak ook nog zonder een dak. Meestal hebben ze een tuin (“kert”). Boedapest heeft verschillende ruin bars maar de populairste is zeker Szimpla Kert, als je een bezoekje brengt snap je direct waarom. De inrichting is heel kleurrijk, artistiek en sfeervol en bestaat uit verschillende hoekjes en verdiepingen met elk een eigen karakter. De ruwe bakstenen muren zijn geschilderd met graffiti en het hele gebouw is versierd met spiegels, discoballen, fietswielen, kunstwerken, foto’s, gevonden voorwerpen, enzovoort. Er staat zelfs een volledig geschilderde Trabant. De bar is open vanaf ’s middags maar wij hebben hem ’s avonds bezocht waardoor onze foto’s redelijk donker zijn. Het geeft wel een perfect beeld van de laidback sfeer die er heerst ’s avonds…

 

6. Badhuizen
Boedapest staat al sinds het Romeinse tijdperk bekend om zijn vele warmwaterbronnen met helende krachten. De keuze uit badhuizen is enorm. Wij hebben Gellért Bath bezocht, één van de grootste en bekendste uit Boedapest en onderdeel van het Gellért Hotel. Een prachtig badhuis wat al bestaat sinds 1918. Je vindt hier verschillende binnen en buitenbaden en ook voor massages of schoonheidsbehandelingen kan je hier terecht. Mannen en vrouwen baden apart, enkel het zwembad is gemeenschappelijk. Op zondag wordt er een uitzondering gemaakt en zijn mannen en vrouwen wel samen toegelaten in de thermische baden (familiedag).

Hotel tip : Buddha Bar Hotel – http://www.buddhabarhotel.hu

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: