Voorbereidingen

De beslissing is gevallen, we gaan op wereldreis… Vanaf nu maken we alleen nog maar lijstjes, lijstjes en lijstjes. 🙂 Wat moeten we nog allemaal doen, wat mogen we zeker niet vergeten… Hier alvast de grote stappen op een rijtje.

Locatie bepalen
Wij wisten al heel snel waar we heen wilden, naar de andere kant van de wereld. 🙂 Als eerste stap hebben we een globale route gemaakt door alle landen die we zeker wilden zien op een rij te zetten. Daarna hebben we dan land per land verder bekeken, om de route specifieker te maken. We willen ons niet teveel laten leiden door deze route (we hebben bijvoorbeeld nog geen enkele accommodatie geboekt om de vrijheid te behouden) maar we kunnen het wel als rode draad gebruiken. Ik vond dit een heel leuke en spannende periode… Uren en uren hebben we reisblogs & boeken gelezen, en gebabbeld over onze bestemmingen.

Boek je vliegtickets
Voor een wereldreis met verschillende vluchten naar verschillende continenten wordt vaak een around the world of wereldticket aangeraden, Kilroy is hier een voorbeeld van. Wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan en onze vliegtickets afzonderlijk geboekt bij reisbureau Connections in Lommel. We dachten in eerste instantie dat dit duurder was omwille van de boekingskosten per vlucht maar dat was niet zo. Al onze vluchten zijn in 1 pakket geboekt waardoor we al deze kosten ook maar eenmalig moesten betalen. Ook door het persoonlijk contact en service voor andere prijsoffertes (huurauto USA / camper Nieuw-Zeeland) vonden wij de samenwerking met Connections een aanrader.

Budget
Bepaal je dagbudget per regio. In Azië kan met een budget van € 30 pp makkelijk een dag toekomen, in Australië en USA zal je minstens het dubbele nodig hebben… Alles is een beetje afhankelijk van de manier waarop je reist. Er is verschil in backpacken : budget of met iets meer luxe. Slapen in kleine hotels of slapen in hostels in slaapzalen. Het zou in beide gevallen wel leuk zijn dat je alle dingen kan doen die je wil doen als je op locatie bent (lees : skydiven, duiken, canyoing,…), daarom is het toch aangeraden om een budget op te stellen zodat je een idee hebt van welk prijskaartje je reis gaat hebben en welke “extra’s” je je kan veroorloven.

Backpack
Je backpack is je beste vriend tijdens je reis dus ik wou er absoluut niet op besparen. Jef had al eentje, ik heb een nieuw exemplaar gekocht. Wat een zoektocht was dat!

Na veel blogs te lezen en (lege) backpacks gaan “passen” in de winkel heb ik er uiteindelijk 2 besteld op de webshop van AS Adventure. Het voordeel van een backpack bestellen bij hun is dat je deze thuis eens kan volladen, zodat je een idee hebt hoe hij aanpast als hij gevuld is. De backpack die je niet gekozen hebt, kan je terug brengen naar één van hun winkels en je krijgt je geld cash terug. Ideaal! Uiteindelijk ben ik voor dit model van Deuter gegaan, een backpack van 60L met een daypack van 10L eraan vast.

backpack

Verzekering
Buiten je basisverzekeringen is het aangewezen om je toch eens te gaan informeren over bijkomende reisverzekeringen. Vergeet zeker ook niet je reisduur te vermelden, want bij sommige verzekeringsmaatschappijen zijn de kosten maar gedekt tot een bepaald aantal opeenvolgende reisdagen. Wij hebben ons extra verzekerd voor ongevallen en medische kosten, annulaties owv dringende redenen, en diefstal of verlies van onze spullen.

Vaccinaties
Als je naar tropische bestemmingen gaat is het slim om een afspraak te maken bij een vaccinatiecentrum, voor ons was dit in het Jessa ziekenhuis in Hasselt. De dokter daar overloopt je route en bespreekt er de aanbevolen vaccinaties. Je kan ervoor kiezen om ze direct ter plaatse te laten zetten of dit naderhand door je huisarts te laten doen. Sommige vaccinaties moet je ruim van te voren halen, of komen in een reeks van meerdere prikken. Begin dus op tijd met vaccineren.

Visum
Kijk na voor welke landen je visums nodig hebt. Bij sommige landen kan je dat bij aankomst in orde brengen, maar bijvoorbeeld voor USA en Australië doe je dit best op voorhand al. Neem zeker genoeg pasfoto’s mee en check of je paspoort nog lang genoeg geldig is.

Bankzaken
Zorg dat je je bankkaart internationaal kan gebruiken… Bij de meeste banken kan je dit zelf online doen, maar je moet het wel even in orde brengen. Standaard staat dit enkel ingesteld op Europa. Verder is een VISA ook handig.

Administratie thuis
Als je een paar maanden gaat reizen kan je best bepaalde abonnementen herzien of (tijdelijk) op stop zetten. Ik denk aan fitness abonnementen, maar ook je vaste kosten thuis zoals telecomproviders, watervoorzieningen en energieleveranciers kan je tijdelijk aanpassen. Het geld kan je waarschijnlijk beter gebruiken eenmaal je op reis bent. 🙂

Inpakken
Op het moment dat ik deze blog schrijf moet ik nog het grootste deel van mijn koffer inpakken. Ik vrees ervoor dat dat een struggle gaat worden, er ligt al zoveel klaar. 🙂 Misschien moet ik er later nog eens op terug komen wat nu werkelijk 5 maanden mee gaat.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: